![]() |
Zdjęcie pochodzi ze strony http://restoquality.pl/pl/blog |
Chyba niewiele znajdzie się osób, które nie lubią pizzy prawda? Ja uwielbiam, taką z kurczakiem, brokułami i z dużą ilością czosnku...mniam. Jednak nie tylko samo ciasto i dodatki wpływają na dobry smak pizzy - potrzebny jest do tego także dobry piec do jej wypiekania.
W warunkach domowych zazwyczaj posługujemy się piekarnikami, bo wielkie piece, przystosowane specjalnie do pizzy raczej byłyby zbędnym nabytkiem, aczkolwiek... znalazłam i taki, który w domu zdałby egzamin ( o tym jednak za chwilę). Skupię się więc dzisiaj na sprawdzonych piecach stosowanych w pizzeriach i restauracjach.
Co powinno cechować dobry piec do pizzy? Przede wszystkim powinien być wyprodukowany przez sprawdzonego producenta, mieć sporo funkcji, wypiekać nawet 100 wypieków na godzinę i... sprawiać, że każda pizza będzie pyszna.
![]() |
Zdjęcie pochodzi ze strony http://restoquality.pl/pl/p/Piec-tunelowy-elektryczny-SET1700/562 |
Jako pierwszy pokażę piec tunelowy elektryczny SET1700. Jest to w pełni profesjonalny piec, w którym z powodzeniem można wypiekać nie tylko pizzę, ale też chleb, wyroby cukiernicze i garmażeryjne. Taśmociąg wykonany jest z siatki, co umożliwia bardzo proste odbieranie wypieków, po wyjątkowo krótkim czasie pieczenia (ciepło rozchodzi się równomiernie po całej komorze i dzięki temu czas pieczenia diametralnie się skraca). Duże okienko pozwala na ciągła kontrole pieczenia, a obsługa urządzenia jest łatwa dzięki możliwości programowania. Piec wykonany jest ze stali nierdzewnej i bez problemu daje rade pracować nawet w niskiej temperaturze. Może dodam jeszcze, że temperatura jego pracy wynosi od 90 do 300 stopni Celsjusza. Ogromną zaletą jest fakt, że piec cechuje się ogromną powtarzalnością wypieku i sterowany jest panelem dotykowym. Jest to urządzenie elektryczne.
![]() |
Zdjęcie pochodzi ze strony http://restoquality.pl/pl/p/Piec-tunelowy-gazowy-SEG1600/564 |
Kolejnym piecem jest również piec tunelowy (SEG1600), ale tym razem gazowy. Takie urządzenie jest nawet 50% bardziej oszczędne niż piece elektryczne, a tak samo wydajne. Sterowane jest panelem dotykowym z możliwością programowania i wykonano go ze stali nierdzewnej. Jak się domyślacie, piec przeznaczony jest do dużych restauracji i pizzerii. Tak, jak u poprzednika, można w nim wypiekać pizzę, chleb, wyroby garmażeryjne i cukiernicze. Jego temperatura pracy to 150 do 300 stopni Celsjusza. Można łatwo go też przesuwać dzięki podstawie na kółkach i łatwo odbierać wypieki z taśmociągu wykonanego z siatki. Zda również egzamin podczas odgrzewania wypieków dzięki równomiernemu nadmuchowi gorącego powietrza.
![]() |
Zdjęcie pochodzi ze strony Zdjęcie pochodzi ze strony http://restoquality.pl/pl/p/Piec-do-pizzy-elektryczny-jednokomorowy-6x36-TecPro6/359 |
I przed Wami trzeci piec (6X36 | TECPRO6), trochę mniejszy i jednokomorowy, który nadaje się do małych restauracji, pizzerii i nawet domów. Wykonany jest z hartowanego szkła i zabezpieczony folią niskoemisyjną, która zmniejsza utratę ciepła. Jest to piec elektryczny o niskim zużyciu energii. Panel sterowania mamy tu manualny. Wyposażono go w dźwignię dzięki, której można regulować poziom wilgotności w komorze. Grzałkami dolnymi i górnymi można niezależnie sterować aż do 500 stopni Celsjusza. Piec został wyprodukowany we Włoszech i tam też wyposażono go w wiele funkcji, których tutaj nie opisałam, ale możecie o nich przeczytać, klikając w linki pod zdjęciami lub w słowa podświetlone na niebiesko. Tam, oprócz pieców znajdziecie również inne urządzenia chłodnicze, grzewcze i mroźnicze. Oferowane są produkty takie, jak opiekacze do kebaba, rożna, frytownice, krajalnice, miesiarki do ciast, wałkownice, wyciskarki, ekspresy do kawy, zmywarki, szafy barowe i wiele, wiele innych.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Cieszę się, że tu jesteś. Twoja obecność jest moją motywacją. Zapraszam.