niedziela, 11 grudnia 2016

KOMOSA RYŻOWA I AMARANTUS CZYLI ZDROWIE NA TALERZU...


Wczoraj jedliśmy w poście makaron, a dziś uraczę Was komosą ryżową i amarantusem. Jeszcze niedawno te dwie nazwy nic mi nie mówiły. Jednak dieta męża zmusiła mnie do poszukiwania "zamienników" do potraw dotychczas przez niego spożywanych. I w ten oto sposób pojawiły się na naszym stole powyższe produkty.





Jednak w diecie antynowotworowej nie wystarczą same zdrowe i bezglutenowe produkty. Muszą one być jeszcze najwyższej jakości i koniecznie ze znaczkiem BIO. Moja komosa i amarantus pochodzą od firmy BIONAURA. Dlaczego od tej formy? Bo kontroluje ona produkty na każdym etapie produkcji, od początku do końca. Mam więc pewność, że na talerz mojego męża trafia to, co najlepsze.

BIO AMARANTUS

"Odkryty wcześniej niż Ameryka robi karierę na miarę XXI w. Walory odżywcze jego ziaren są cenione przez specjalistów w dziedzinie żywienia i coraz częściej wybierane przez tych, którzy chcą żyć zdrowo. Amarantus, znany także jako szarłat, jest cennym źródłem najlepiej przyswajalnego białka. To doskonałe ziarna pełne wartościowej energii dla organizmu."
 
 
Amarantus pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/amarantus-wlasciwosci-i-przepisy_35700.html
Amarantus jest zbożem nie zawierającym glutenu. Nie ma sobie równych jeżeli chodzi o zawartość żelaza, bo zawiera go 5 razy więcej niż szpinak czy pszenica. Białko w nim zawarte jest o wiele lepiej przyswajalne niż to w mleku czy soi, a skrobia w nim zawarta jest o wiele bardziej łatwiejsza do strawienia, niż ta, zawarta w kukurydzy. Zastosowań tego produktu jest bardzo dużo. U nas w domu używamy go głównie do panierowania  i jako dodatek do zup. Powiem Wam, że dodaje on potrawom świetny, lekko orzechowy smak.

Amarantus pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/amarantus-wlasciwosci-i-przepisy_35700.html

QUINOA CZYLI KOMOSA RYŻOWA

"Wywodzi się z górskich rejonów Ameryki Południowej. Jej małe nasiona kryją w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych niezwykle cennych dla organizmu. Białko w nasionach quinoa to tak zwane białko kompletne – daje organizmowi wszystko to, czego on sam nie jest w stanie dla siebie wyprodukować."

Komosa ryżowa ma wyjątkowe właściwości lecznicze i odżywcze. Zawiera pełnowartościowe białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. MA też właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Wykazuje działanie antyalergiczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz zawiera flawonoidy. Inne zboża flawonoidów nie zawierają. Komosa nie jest prawdziwym zbożem, mimo, że jest w formie ziaren, Raczej takim pseudo zbożem, mającym o wiele więcej składników zdrowotnych niż te tradycyjne zboża. Może ona z powodzeniem zastąpić ryż, kaszę, makaron, a nawet być dodatkiem deserów z racji swego lekko słodkiego smaku.
Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-komosy-ryzowej_34744.html


Stosujecie tego rodzaju produkty? Znaliście je wcześniej?

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Cieszę się, że tu jesteś. Twoja obecność jest moją motywacją. Zapraszam.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka