Zdjęcie pochodzi ze strony https://www.instagram.com/p/CGKe3z3Fawn/?igshid=rwxzlipsgtld&fbclid=IwAR0-pj0aYjFuA41Sm0by64QuNBEGW8GymPl6R2kIUaYu_B4bNM9JIfVthrI |
O zaletach i smaku kawy mogłabym pisać i pisać... Nie wyobrażam sobie poranka bez pysznego latte, wykonanego ze świeżo zmielonej kawy ziarnistej, a potem drugiej... trzeciej... czwartej. Nie wyobrażam sobie po prostu, że kawy mogłoby nie być...
Nie zadowalam się jednak byle jaka kawą i długo poszukiwałam swojego smaku, aż znalazłam, zupełnie przypadkiem podczas jednego z weekendowych wyjazdów do naszego cudownego Krakowa. Od tego momentu wiem, że najlepsza świeżo palona kawa to ta, która przeznaczona jest dla dwóch metod parzenia: alternatywnej (drip, aeropress, kalita, chemex) i klasycznej (ekspres ciśnieniowy i automatyczny, kawiarka, french press itd). Jest ona importowana z dalekich regionów i wypalana w lokalnej palarni BeMyBean.Kawa ta cechuje się najwyższą jakością i idealnym smakiem, bogatym w aromaty, których nie znajdziecie w zwykłych, sklepowych ziarnach. Ten idealny smak można poczuć już na miejscu w Krakowie, jak również we własnym domu, zamawiając ziarna online.
Co wpływa na wysoką jakość kawy? Przede wszystkim ważny jest rodzaj ziaren, a zaraz za nim sposób parzenia. Espresso, espresso macchiato, latte macchiato, americano, kappuccino, te kawy znają wszyscy. Moja ulubioną jest oczywiście latte macchiato. Sa jednak jeszcze inne rodzaje, o których nie wszyscy słyszeli. Flat white, Ice coffe, ristretto, lungo, caffe latte, mokka, irish coffe, caffe frappe - jak widać do wyboru do koloru, na gorąco, na zimno, na słodko i gorzko, z mlekiem i bez mleka :) - wybór kaw i metod ich przygotowania jest wiele ale... oprócz pieszczenia nią kubków smakowych, są jeszcze inne zalety :)
Kawa przede wszystkim wspomaga spalanie tłuszczu, więc nie słuchajcie, kiedy mówią Wam, że na diecie odchudzającej nie wolno Wam pić kawy. Napój ten pobudza także krążenie, zmniejsza ból mięśni, zwiększa wytrzymałość podczas ćwiczeń, zawiera ważne antyoksydanty. zmniejsza ryzyko depresji, jest świetna dla serca, bardzo dobrze wpływa na stan wątroby, dodaje energii, chroni rzed chorobą Parkinsona, zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, sprawia, że jest się mądrzejszym, wydłuża życie, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, znajduje się w niej całe mnóstwo składników odżywczych, poprawia sprawność seksualną, przebarwia szkliwo ale jednocześnie chroni przed nowotworem jamy ustnej, zapobiega chorobie Alzheimera, zwiększa męska płodność, redukuje stres i... zabezpiecza skórę przed słońcem dzięki polifenolom zawartym w ziarnach kawy.
Jak widać zalet jest tak wiele, że nie będę nawet wspominała o wadach, bo jest ich niewiele, a i po co właściwie, skoro kawa to... przecież kawa :)
Zapraszam po więcej informacji, które znajdziecie w słowach podświetlonych na niebiesko i w linku pod zdjęciem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Cieszę się, że tu jesteś. Twoja obecność jest moją motywacją. Zapraszam.