poniedziałek, 22 czerwca 2015

GRILLOWANIE(I NIE TYLKO) Z FOLWARK

 
 
Przedstawiam Wam dziś wielką trójkę, która od miesiąca zajęła podium w mojej kuchni. Są to sosy KEBAB-GYROS, BARBECUE I REMULADA DUŃSKA. Producentem tej wspaniałości jest od 1991 roku marka FOLWARK.Firma Folwark powstała w 1991 r. Początkowo zatrudniając kilka osób zajmowała się jedynie produkcją majonezu. W trakcie swojej ponad 20-letniej działalności rozszerzyła portfolio o wiele unikalnych produktów. Od 1.01.2015 r., kontynuuje działalność pod nazwą Kotaniec spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dziś zatrudniają ponad 100 osób i zaspokaja potrzeby najbardziej wymagających konsumentów produkując nie tylko tradycyjne ale również unikalne sosy kuchni śródziemnomorskiej czy orientalnej. Od początku istnienia misją firmy było dostarczanie klientom najwyższej jakości produktów o wyjątkowym smaku. Starannie dobrane receptury i szczególna dbałość o kompozycję przypraw decydują o doskonałych walorach smakowych. Większość produkcji stanowią sosy spożywcze sprzedawane tą marką. Nie jest to jednak całość działalności. Produkują także sosy pod markami naszych klientów, zarówno z własnych jak i z powierzonych receptur.



Sos kebab-gyros ostry :

To sos typowo dla wielbicieli ostrzejszych smaków :). Sos majonezowy o lekkiej konsystencji i wyrazistym, ostrym smaku papryki chilli,mimo,że ostry to wyraźnie odczuwamy słodki smak.Kolor bardzo piękny,ciemny,przypominający węgiel. Znakomity do potraw kuchni etnicznych oraz mięs z grilla,u mnie w domu stosowany jednak i do kanapek i do kurczaka :)
 
Przepis na zapiekankę z sosem kebab-gyros: 



Składniki:
3 szt. piersi z kurczaka
przyprawa Gyros
ok. 30 ml oleju
200 g startego żółtego sera
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 czerwone cebule
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
pół słoiczka majonezu
4 łyżki sosu kebab-gyros
Wykonanie:
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem kebab-gyros. Ostawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, a czosnek i chilli na drobną kosteczkę. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej kurczaka, następnie dodać warzywa. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu całość posypać obficie startym żółtym serem. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180°C. Podawać z sosem kebab-gyros.






Remulada duńska

Remulada duńska –polskie wydanie narodowego skarbu kuchni Danii(według producenta). Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim ale wyrazistym smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa.U nas w domu stosujemy go też do kanapek i sałatek. Jest po prostu uniwersalny i bardzo,bardzo smaczny. Kolor sosu identyczny jak na opakowaniu.

Sałatka warstwowa z kurczakiem,kapusta pekińską i remulada duńską
Składniki:
mała główka kapusty pekińskiej
podwójna pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka: złocista
2-3 łyżki oleju
3 duże korniszony
2 czerwone cebule
puszka kukurydzy
jedna czerwona papryka
4 łyżki majonezu i 4 łyżki remulady duńskiej
sól
ewentualnie pieprz
1 pomidor
Sposób wykonania:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawą złocistą do kurczaka i smażymy na oleju aż do lekkiego zrumienienia
Cebulę kroimy w pół-piórka
Korniszony kroimy w kosteczkę
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i białych wewnętrznych błonek i kroimy
Sałatę pekińską kroimy na pół, a potem na mniejsze części i drobno szatkujemy
Kukurydzę odsączamy
Na dno miski wsypujemy usmażonego kurczaka. Na kurczaka kładziemy cebulę. Na cebuli rozsmarowujemy remuladę duńską. Możemy też pomieszać remuladę i majonez. Kolejną warstwą są pokrojone korniszony. Na ogórki nakładamy kukurydzę, a na niej rozsmarowujemy majonez. Wsypujemy paprykę, a na nią kapustę pekińską. Na górze układamy plastry pomidora
Sałatkę ewentualnie dosalamy i doprawiamy pieprzem już na talerzu
 



Sos barbecue

Sos barbecue – najbardziej popularny sos na świecie, w Ameryce niezastąpiony towarzysz każdego steku. Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Jest idealny do grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy. My stosujemy go do wszystkiego co nam przyjdzie do głowy. Moje dzieciaki ostatnio jadły z nim nawet naleśniki :)
 
Kurczak w prostym sosie barbecue 
Składniki :
1 kg udek kurczaka, umytych i osuszonych
niewielka ilość pieprzu
niewielka ilość mielonej gałki muszkatołowej (1/3 łyżeczki)
1 łyżeczka musztardy
4 goździki
3 ząbki czosnku
1 mała łyżeczka słodkiej papryki w proszku
3-4 łyżki brązowego cukru
ok. 50 ml sosu sojowego
100 ml sosu barbecue
sól
mielony biały pieprz
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 kg wczesnych ziemniaków, umytych i pokrojonych na pół
ok. 50 ml oleju rzepakowego
1 świeża ostra papryczka
Przygotuj
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Przygotuj garnek do gotowania na parze, moździerz, patelnię grillową i naczynie żaroodporne. Uda kurczaka doprawiamy białym pieprzem. Na patelni grillowej podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy uda tylko od strony skóry (smażymy na złotobrązowy kolor, mięso powinno być jeszcze surowe). Uda kurczaka zdejmujemy z patelni grillowej (pozostawiamy tłuszcz na patelni), nacinamy od strony surowego mięsa, przekładamy do naczynia i polewamy dokładnie sosem barbecue. Mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez mniej więcej 45 minut (po upływie 20-25 minut wyjmujemy uda z piekarnika i dokładamy do nich grillowane ziemniaczki). Umyte i pokrojone młode ziemniaki gotujemy na parze przez mniej więcej 30 minut. Uparowane ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia, następnie marynujemy je w tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy uda, doprawiamy pozostałą częścią przygotowanej porcji ostrej papryczki (pokrojonej w kosteczkę) i odrobiną gałki muszkatołowej. Następnie ziemniaki grillujemy na patelni grillowej (tylko od strony przekrojenia ziemniaka). Do przypieczonych ziemniaków na patelni dodajemy kawałki chorizo i kindziuka. Mieszamy. Po mniej więcej 20-25 minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika. Do ud kurczaka dodajemy grillowane ziemniaki z chorizo i kindziukiem, a następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Po 20 minutach wyciągamy danie z piekarnika i układamy na talerzu.

Więcej informacji i produktów znajdziecie na stronie FOLWARK

10 komentarzy :

  1. i po co to dodawałaś o tej godzinie? przez CIebie się zrobiłam głooodna :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tego typu sosy, idealne na grilla, ale też do innych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym spróbowała każdego z nich

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepisy rewelacja :) Sosy w domu jeszcze są więc wypróbuję Twoich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Same pyszności :) nie omieszkam spróbować kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się, że tu jesteś. Twoja obecność jest moją motywacją. Zapraszam.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka