Widzieliście ostatnio moją zupę cebulową, do wykonania której użyłam jako bazy bulionu firmy AMANDIN. Dziś nie będę pokazywała zupy, ale opowiem o innych bulionach, które mogą posłużyć jako świetna baza do potraw i to nie tylko zup.
Nie lubię gotować, wolę korzystać z prawie gotowych produktów i tylko ewentualnie doprawiać. I tu ukłony dla firmy, że wyszła na przeciw ludziom takim jak ja, bo dieta bezglutenowa i antyrakowa, która z początku mnie przerażała, teraz jest "kaszką z mleczkiem". Bulion wegański orientalny, bulion warzywny i bulion wegański, wszystkie bio, są dziś naszymi bohaterami.
Składniki: woda, warzywa* (3,33%): (marchewka, cebula, kapusta, pomidory, seler, por, czosnek), maltodekstryna kukurydziana*, skrobia z tapioka*, olej słonecznikowy*, oliwa z oliwek*, mąka ryżowa*, naturalne aromaty, przyprawy* (kurkuma). * Składniki organiczne.
Bulion wegański orientalny. Można spożywać go bez specjalnego przygotowania lub z ryżem, warzywami, makaronem czy tofu. Jest doskonały do wielu dań i zup z woka. Shiitake mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego i są bogate w przeciwutleniacze, a imbir w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Wyprodukowano w Hiszpanii.
Składniki: woda, skrobia*, maltodekstryna kukurydziana*, sól morska,
warzywa* (0,35%): (marchewka, cebula, czosnek), cukier*, wapień z alg
morskich* Lithothamnium Calcereum, ekstrakt z drożdży*, przyprawy*
(0,18%), olej słonecznikowy*, imbir*, grzyby Shiitake Lentinula Edodes.
Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów i selera.
* Składniki organiczne.
BULION wegański MISO stanowi podstawę japońskich śniadań, lunchów i
kolacji. Miso Genmai jest przygotowane z soi i brązowego ryżu. Wakame,
tradycyjnie uprawiane wodorosty w Japonii, dodają kwintesencji smaku
oraz wartości odżywczych. Wyprodukowano w Hiszpanii.
Składniki: woda, Miso* (7%), (soja, brązowy ryż, sól morska), cebula*, algi morskie Wakame* (0,2%). Produkt wyprodukowano w zakładzie przetwarzającym zboża oraz owoce. * Składniki organiczne.
Jak widać, wszystkie buliony znajdują się w kartonach o pojemności 1 litra. Taka ilość wystarcza całkowicie do przygotowania zupy dla czterech osób. Co robimy żeby uzyskać zupę idealną ? Wlewamy bulion do garnka, uzupełniamy dodatkami wedle naszego uznania. Chcemy mieć więcej warzyw, to je dodajemy. Wolimy na ostro, to wsypujemy pieprz i paprykę. Możemy również zaprawić bulion mąką gryczaną lub śmietaną ryżową ( o niej niebawem). Nie trzeba tez zużywać od razu całego bulionu, bo u mnie znalazł też zastosowanie jako dodatek np. do gulaszu. Gulasz nabiera wtedy bardzo oryginalnego smaku. Nie uwierzycie, ale robiłam też z bulionu, a raczej z zupy przygotowanej na jego bazie galaretki :). Bo wiecie, galaretki nie muszą być wyłącznie z nóżek :). Zupy są genialne, smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu, czyli takie, jak lubię :).
Jeśli w Waszych sklepach nie ma produktów AMANDIN, poproście sprzedawcę by się skontaktował z VEGAMARKET
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Cieszę się, że tu jesteś. Twoja obecność jest moją motywacją. Zapraszam.